Jag och Oskar gick kurs med matte i veckan... man blir trött av att gå kurs...

410 möjligheter till positiv förstärkning

När man är liten så är det MASSOR man ska lära sig. Och bästa sättet att lära en hund saker är att hjälpa den att göra rätt och belöna rätt beteende. Din hunds matranson är en fantastisk möjlighet till att belöna de beteenden du vill ha mer av! Jag räknade ut att Tages matranson innehåller cirka 410 små matbitar, dvs 410 gyllene tillfällen att belöna och förstärka önskvärda beteenden.

Nu har Tage bott hos oss i åtta dagar och på måndag är han 10 veckor gammal. Han växer så det knakar, både i kropp och knopp! Och han är fortfarande VÄRLDENS UNDERBARASTE VARELSE (kolla bilderna längre ner om ni inte tror mig)!

Valpar (och även vuxna hundar för den delen) lär sig HELA TIDEN… inte bara när matte eller husse tränar och inte bara det vi avser att lära dem. Ju mer vi redan från början tänker på att se till att rätt beteende lönar sig ur valpens perspektiv, desto större chans att vi får mer av de beteendena hos den vuxna hunden. Några exempel på saker som jag gärna vill att Tage ska lära sig är att människor, hundar och katter är trevliga varelser, att kunna vistas i olika miljöer, att vara lugn och trygg i bilen, att vara tyst och lugn om han är ensam bakom ett kompostnät eller i sin tygbur, att man inte får kasta sig ur någons famn, att man sitter stilla när någon håller ens tass, att man följer matte/husse när man är lös på promenaden, att man går i koppel utan att streta och dra, att man lystrar när någon ropar ens namn, att man kissar och bajsar utomhus, och en massa massa annat… Och då har jag inte ens nämnt alla kommandon och beteenden som sitt, ligg, gå fint, inkallning, etc som jag vill att han ska lära sig. Ja, ni hör… De där 410 matbitarna kommer väl till pass…

Många frågar när man kan börja träna sin valp… och mitt svar är att man kan börja träna från första dagen han/hon kommer hem till er. Hunden kommer lära sig från dag 1 oavsett om du tränar eller ej, för de är fantastiskt läraktiga i den här åldern. Och då är vi ju dumma om vi inte använder den här tiden till att lära den det VI vill att den ska lära sig. Men självklart ska träningen vara baserad på positiv förstärkning (dvs belöning av önskvärda beteenden) och göras på valpens villkor. Och man måste ha stor respekt för att vissa saker tar tid!

Hur kan vi då belöna allt det vi vill förstärka hos valpen? Ett sätt är att se till att hunden i olika situationer får som den vill när den beter sig som vi vill… Om hunden vill leka så leker vi med valpen så länge den leker på ett sätt som vi tycker är bra. Om hunden vill hälsa på en annan hund eller människa så låter vi den göra det när den beter sig på ett trevlig sätt. Om hunden sitter i famnen och visar att den vill gå ner, så släpper vi ner den när den är lugn och fin. Etc. etc. Ett annat sätt är att belöna önskvärda beteenden med lek, beröm och uppmärksamhet.

MEN… vi kan också använda valpens mat för att belöna och förstärka det vi vill att valpen ska lära sig. Var och en av Tages 410 matbitar ger ett gyllene tillfälle till förstärkning av önskvärda beteenden. Varje morgon mäter jag upp Tages dagsranson med foder. Sedan använder jag den under dagen för att belöna och förstärka beteenden som jag vill ha mer av i framtiden. Här är några exempel på hur jag använder maten:

 • Följsamhet – När vi är ute är han antingen i min famn eller lös på marken. Jag släpper bara ner honom på ställen där jag kan lita på att han inte far iväg och råkar illa ut. Jag förstärker att han följer mig genom att belöna med mat och beröm när han har koll på mig och följer mig dit jag går.
 • Koppelgående – Jag tränar koppelgående i korta pass och använder beröm och mat för att belöna och förstärka när han går med slakt koppel. Genom att träna i lagom svåra situationer (än så länge inomhus), så ser jag till att han lyckas göra rätt (dvs går med slakt koppel) och att kopplet blir en alltigenom positiv upplevelse.
 • Att kissa och bajsa ute – När han har kissat eller bajsat ute får han en matbit. Jag passar också på att säga ”kissa” när han gör det så att jag kan använda det som kommando framöver.
 • Lystra – När han lystrar till sitt namn så belönar jag med beröm och en matbit eller en massa bus och lek.
 • Ensamhetsträning med matletande – Jag sprider ut ett gäng matbitar på golvet i den valpsäkrade delen av huset och går iväg en liten stund. När jag går säger jag lugnt ”stanna där, kommer snart” och ser till att komma tillbaka innan han blir orolig. Både maten och det att jag kommer tillbaka medan han beter sig rätt blir positiv förstärkning av att han beter sig lugnt när han är ensam i valpdelen. Genom att jag inte går för fort fram med ensamhetsträningen så ser jag även till att hans känsla när han blir lämnad ensam är lugn och positiv.
 • Ensamhetsträning utan matletande – Jag lämnar honom en kort stund i den valpsäkrade delen och går tillbaka och ger en matbit medan han är lugn. När jag går säger jag lugnt ”stanna där, kommer snart” och jag ser till att komma tillbaka innan han blir orolig. I början gick jag iväg 2 meter och var tillbaka efter bara någon sekund. Nu kan jag lämna honom några minuter för att gå och hämta kaffe eller liknande, utan att han blir orolig. Ibland lämnar jag en lite längre stund (upp till 5 minuter än så länge) och då går jag tillbaka några gånger och belönar medan han är lugn. Jag är noga med att både belöna rätt beteende och att se till att han är lugn och glad i situationen.
 • Träna in olika kommandon/beteenden som sitt, ligg, inkallning, kontaktövningar, etc.
 • Åka bil – Första bilturerna fick han sitta i min famn för att jag skulle vara säker på att det blev en positiv upplevelse. Så småningom har han fått börja sitta i en bur, nära mig. Jag belönar regelbundet (i början med några sekunders mellanrum) när han beter sig rätt, dvs sitter eller ligger lugnt. Jag tränar ofta, men korta resor och ser till att det blir en positiv upplevelse. Efter några träningsomgångar lade han sig ner och somnade i buren så vi är definitivt på rätt väg.

Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Det finns som sagt så mycket en liten valp behöver lära sig. I allt jag lär lilla Tage så är det minst lika viktigt att skapa rätt känsla så att han är trygg och glad i det han gör, som att förstärka rätt beteende. Läs gärna mer om mina tankar kring det i inlägget Ta hänsyn till känslan i hunden.

Här kommer några bilder och en film på min älskade lilla sötnos…

Första koppelträningspasset… Ursäkta min fåniga röst när jag berömmer honom… 😉

Oskar är min nya och bästaste kompis! Han är stor och snäll och cool!
Oskar är min nya och bästaste kompis! Han är stor och snäll och cool!

 

Jag och Oskar gick kurs med matte i veckan... man blir trött av att gå kurs...
Jag och Oskar gick kurs med matte i veckan… man blir trött av att gå kurs…

 

... som sagt; TRÖTT! ZZzzzzzz....
… som sagt; TRÖTT! ZZzzzzzz….

 

tage 9 v på jobbet kopia
Jag har varit på Glada Jyckar och jobbat… Jobbigt… måste nog sova lite… Zzzzz….

 

Och så fick jag träna på att åka bil... jag skötte mig utmärkt sa matte... somnade till och med...
Och så fick jag träna på att åka bil… jag skötte mig utmärkt sa matte… somnade till och med…

 

Här är vi och fikar på mitt favvocafé Vurma (visserligen enda cafét jag varit på men mysigt var det)
Här är vi och fikar på mitt favvocafé Vurma (visserligen enda cafét jag varit på men mysigt var det)

 

Jag kan somna nästan var som helst, men skönast sover man i mattes famn...
Jag kan somna nästan var som helst, men skönast sover man i mattes famn…

 

Matte säger att man blir trött av att va valp... och av att ha valp... Zzzzz....
Matte säger att man blir trött av att va valp… och av att ha valp… Zzzzz….

 

Man skulle ju kunna tro att jag sover jämt, men tydligen så blir alla vakenbilder suddiga för jag är aldrig stilla när jag är vaken... Puss och hej då!
Man skulle ju kunna tro att jag sover jämt, men tydligen så blir alla vakenbilder suddiga för jag är aldrig stilla när jag är vaken… Puss och hej då!

 

Vill du vara säker på att inte missa något blogginlägg? Klicka på Prenumerera på bloggen så får du ett mail så fort det kommer ett nytt inlägg.

Om mig i korthet: Jag är hundpsykolog, hundcoach, entreprenör och människa! Jag driver hundträningsföretaget Glada Jyckar, hund- och matte-träningskonceptet Lattematten Workout (tillsammans med Malin Nylén och Fatima Ekekrantz) och är involverad i en massa andra roliga projekt och aktiviteter. Jag har en bakgrund med karriär inom IT-branschen, men jobbar heltid med hundträning sedan ett antal år tillbaka. Jag gick Anders Hallgrens hundinstruktörsutbildning 1989 och fick då chansen att lära mig av några av hundbranschens absolut bästa; Anders Hallgren, Lars Fält, Eva BodfäldtMarie Hansson och Marie Fogelquist. 2013 tog jag examen som hundpsykolog i Hundens Hus regi. För en mer utförlig beskrivning av mig är du välkommen att läsa under rubriken Om mig ovan, eller på Glada Jyckars webbsida

2 reaktioner till “410 möjligheter till positiv förstärkning”

 1. Hej!

  Vilken fin och intressant blogg du har! Jag har just anmält mig och min lilla valp på kurs hos dig, ska bli jätteroligt!

  Hälsningar Jessica

 2. Himla söt hund :) Jag vill bara tipsa om de produkter jag säljer som även funkar bra till djur: Aloe vera gel, Propoliskräm, Veterinary Formula och Bright tandkräm.

Kommentarer inaktiverade.