Kicki Fellstenius och Oskar, Fotograf: Alana Gordon

Se till att önskade beteenden lönar sig

Igår la jag ut mitt första blogginlägg och jag är ÖVERVÄLDIGAD av responsen! Tusen tack till alla er som redan valt att läsa och prenumerera på bloggen! Jag hoppas att jag kommer leva upp till era förväntningar! 

Jag lovade att dagens inlägg ska handla om hur lätt det är att träna hund, samtidigt som det är så svårt! Alltså… egentligen är det väldigt lätt att träna hund! I grunden är det så enkelt som att de beteenden som lönar sig för hunden förstärks och de beteenden som inte lönar sig växer bort. Så enkelt är det!

Det leder oss fram till min första nyckel till hundträning:

Se till att önskade beteenden lönar sig
och att oönskade beteenden inte lönar sig! 

Vad innebär detta i praktiken? Jo, att jag måste se till att det ur hundens perspektiv lönar sig att göra det som jag vill att den ska göra. Jag kan välja att vänta på att hunden ”bjuder” på rätt beteende, eller så kan jag locka hunden att utföra beteenden. Men det viktiga är alltså att när hunden väl gör det så ska det löna sig för hunden. Här är några exempel:

 • När jag lär hunden ”sitt” så kan jag locka hunden att sätta sig och belönar med en godisbit när rumpan dimper ner.
 • Om jag vill att hunden ska hälsa utan att hoppa så kan jag vänta tills den har alla fyra tassar på marken innan jag böjer mig ner och ger den min uppmärksamhet.
 • När hunden går fint och följsamt i kopplet så berömmer jag hunden med glad och uppmuntrande röst.
Om Jackson får beröm går han gärna fint i kopplet!
Om Jackson får beröm går han gärna fint i kopplet!

Men om det nu är så enkelt att träna hund, varför är det då så många hundar som drar i koppel, skäller på andra hundar, bara kommer på inkallning när de själva har lust och vägrar att lägga sig ner och koppla av just när vi bäst behöver att de är lugna?

Tyvärr är det inte bara vi som styr över vad som lönar sig för hunden, utan omgivningen är full av lockelser och ”belöningar”. Vissa beteenden kan till och med vara ”självförstärkande” genom att beteendet i sig upplevs som positivt för hunden. Här är några exempel:

 • Min hund skäller av upphetsning och drar mot en hund som den vill leka med. Den andra hunden kommer fram när min hund skäller som mest. Risken är stor att min hund upplever att det lönade sig kraftigt att skälla och upprepar detta beteende nästa gång vi möter en hund.
 • Min valp tuggar på ett bordsben, vilket känns skönt för de kliande valptänderna. Det lönar sig alltså att tugga på bordsbenet och valpen kommer försöka igen om den får chansen.

Det är också olika vad olika hundar uppfattar som positivt. Här är några exempel på det:

 • Om hunden i exemplet ovan inte alls vill leka med den andra hunden, utan skäller och drar för att den känner sig osäker och egentligen vill skrämma iväg den andra hunden, så blir situationen annorlunda. Om den andra hunden försvinner iväg (kanske för att hundens matte/husse drar den med sig) så kan min hund uppleva att det lönade sig att skälla och dra. Om hunden inte försvinner iväg så kan den uppleva att det inte lönade sig skälla och antingen ta i mer nästa gång eller byta strategi helt och försöka ta sig därifrån.
 • Om min hund gnäller för att den inte vill vara ensam och jag går till den för att med bestämd röst säga till den att vara tyst, så kan en hund uppfatta det som lönsamt att gnälla för det fick mig att komma tillbaka. Visserligen var jag sur och grinig, men den fick ändå det den ville; jag kom tillbaka. En annan hund kan uppfatta det som olönsamt för att den tyckte att obehaget av att jag var missnöjd var större än det positiva med att jag kom tillbaka. Observera att detta exempel INTE är ett exempel på ett bra sätt att ensamhetsträna hunden, utan bara till för att belysa att olika hundar kan uppfatta samma situation helt olika. Om önskemål finns kommer ett blogginlägg om ensamhetsträning så småningom. 
Ensamhetsträning med Oskar. Jag belönar rätt beteende genom att gå tillbaka när han är tyst och lugn.
Ensamhetsträning med Oskar. Jag belönar rätt beteende genom att gå tillbaka när han är tyst och lugn.

För att klara av att leva upp till första nyckeln, dvs Se till att önskade beteenden lönar sig och att oönskade beteenden inte lönar sig, så krävs dels att vi hittar många olika sätt att belöna hunden och dels att vi läser vår hund och tar reda på vad hunden egentligen vill ha i situationen och hur den reagerar på det vi erbjuder som belöning! Så småningom kommer blogginlägg både med fördjupning om att belöna hunden och om att läsa och förstå sin hund.

Andra saker som komplicerar det hela är att hunden lär sig hela tiden, inte bara när vi tränar! Och vi är ju inte mer än människor och vi klarar inte att göra allt rätt hela tiden! Min hund Happy lärde sig snabbt att hon kunde ta sig större friheter på promenaden när jag pratade i telefon. Och Oskar har full koll på att jag inte orkar vara konsekvent med koppelträningen när jag promenerar tillsammans med någon annan. Jag har sett många exempel på hundar som är lydiga och väluppfostrade på en grön gräsplan där matte eller husse tränat, men ouppfostrade i vardagen. Men… ju mer vi tränar och ju mer vi tänker på att se till att önskade beteenden lönar sig i vardagen desto större chans att vi får en vardagslydig hund!

Sist men inte minst är det ju så att våra älskade hundar är komplexa varelser, som inte bara ”består” av genomtänkta beteenden, utan även påverkas av känslor! Därför är första nyckeln bara EN av de kunskaper du behöver för att träna hund! I nästa blogginlägg kommer jag beskriva nästa nyckel som handlar om hur vi kan hantera hundens känslor!

Något av det bästa Oskar vet är när jag kastar mig på marken och gosar med honom! En utmärkt belöning som man alltid har med sig! Fotograf: Alana Gordon
Något av det bästa Oskar vet är när jag kastar mig på marken och gosar med honom! En utmärkt belöning som man alltid har med sig! Fotograf: Alana Gordon

Vill du vara säker på att inte missa något blogginlägg? Klicka på Prenumerera på bloggen så får du ett mail så fort det kommer ett nytt inlägg.

Om mig i korthet: Jag är hundpsykolog, hundcoach, entreprenör och människa! Jag driver hundträningsföretaget Glada Jyckar, hund- och matteträningskonceptet Lattematten Workout (tillsammans med Malin Nylén och Fatima Ekekrantz) och är involverad i en massa andra roliga projekt och aktiviteter. Jag har en bakgrund med karriär inom IT-branschen, men jobbar heltid med hundträning sedan ett antal år tillbaka. Jag gick Anders Hallgrens hundinstruktörsutbildning 1989 och fick då chansen att lära mig av några av hundbranschens absolut bästa; Anders Hallgren, Lars Fält, Eva BodfäldtMarie Hansson och Marie Fogelquist. 2013 tog jag dessutom examen som hundpsykolog i Hundens Hus regi. För en mer utförlig beskrivning av mig är du välkommen att läsa under rubriken Om mig ovan, eller på Glada Jyckars webbsida

4 reaktioner till “Se till att önskade beteenden lönar sig”

 1. Superbra, jag gör min egna tolkning o sammanfattar med att vi är bara människor o hundarna bara hundar😊 Lätt att glömma bort i min kravfyllda tillvaro!

 2. Väldigt bra skrivet!
  Tack, nu fick jag en ny blogg att följa :)
  Har växt upp med schäfrar och tävlat lydnad o spår. Nu en Japansk spets som sällskapshund. Härligt!

  / Malin
  malinedlund.blogg.se

  1. Tack för återkopplingen! 😀 Vad kul att du gillade inlägget och att du vill följa min blogg! <3

Kommentarer inaktiverade.